Ісус у шопці серед купюр: як ми розуміємо Різдво?

Читай також

  • Владика Венедикт пояснив, як пов’язані гроші і життя
  • Вісім рівнів благодійності за раббином Маймонідом
  • У Біблії не знайдемо слів «не бажайте нічого» чи «будьте бідні»
        • Ісус у шопці серед купюр: як ми розуміємо Різдво?

          Днями на сторінка соцмереж з’явився цікавий пост про те, як ми не завжди розуміємо значення релігійної символіки. Автор ділився своїм обуренням з приводу побаченого у одному із супермаркетів Львова: шопка (вертеп) із зображенням події народження Ісуса – вся закидана грішми.

          “Люблю Різдво, але ця шопка вертепу забита грішми, в одному з львівських супермаркетів, відверто мене це збентежила і навіть засмутила. Чи потрібно так знецінювати образ Різдва Христового? Чи може краще не ставити шопок будь-де як “талісманчиків”? Така сама ситуація з звучанням колядок у туалеті, “бовтання” чоток і вервиць на лобовому склі, і ще диски з “полуничкою” на звороті іконка та напис “Спаси и сохрани”.”

          Звісно, цей пост спровокував жваве обговорення. Деякі користувачі також висловлювали своє обурення, дехто ж абсолютно лояльно ставиться до таких речей, які широко практикуються в церквах. Однак більшість погодились із тим, що для пожертв в будь-якому разі слід би було поставити окрему скриньку, щоб грішми в прямому сенсі не засипали новонароджене Дитя та Марію.

          ДивенСвіт звернувся до о. Ростислава Пендюка, голову Патріаршої комісії у справа молоді УГКЦ,  із проханням висловити свою думку з цього приводу.

          Питання релігійної символіки – це, насамперед, питання свідомості: навіщо ти вішаєш ікону вдома, чи на роботі, носиш хрестик або  чіпляєш його у своєму авто. Навіщо? Як на мене, такі речі служать для того, щоб нагадувати нам, ким ми є і хто є поруч з нами, хто є найважливіший. Іконка в моєму авто для того, щоб, вирушаючи в дорогу, я глянув на неї – і помолився, і пам’ятав, що маю любити ближнього, який їде поруч. Іконка на моєму робочому місці завжди нагадує мені, що є Бог, який мене дуже любить, але й також чогось від мене очікує.

          Вертеп як символ Різдва – це чудовий спосіб пригадати нам, що Різдво – це не подарунки, не дивний дідусь, який залазить через комени будинків, це народження Ісуса Христа. Бо, погодьтесь, дивно виглядало б, коли ми прийшли на святкування дня народження і навіть не глянули б на іменинника, правда ж?

          На жаль, ми не завжди використовуємо релігійну символіку саме так, дуже часто, будьмо відверті, це для нас всього лиш обереги. І тому нерідко можна зустріти людей з іконками, червоними нитками та підковками: якщо Святий Миколай не допоможе, то може підковка допоможе? Саме тому бездумно, несвідомо обставлятись релігійною символікою не має сенсу. Всі ці речі – лише спосіб зустрітись із Богом, а не якісь магічні предмети.

          Як на мене, вертеп у супермаркеті – це і справді гарний спосіб нагадати нам про сенс Різдва. Хоча тут важливо не забути про мотивацію: в жодному разі не варто робити з цього маркетинговий хід або ж використовувати вертеп як спосіб “задобрення”: щоб Бог побачив і вплинув на мій бізнес. Тут це точно не діє. А щодо грошей у шопці, то скажу так: мабуть, варто було би все-таки поставити для пожертв якусь скриньку і навіть чітко вказати, на що підуть ці пожертви. Бо більшість людей жертвують щиро і приносять, як колись царі, свої дари Богу. Тож варто подбати, щоб дари були на своєму місці, а Дитя Ісуса не лежало серед купюр.

           Читайте також

          ГРОШІ — ДАЛЕКО НЕ ЄДИНЕ, ЧИМ МОЖЕМО ДОПОМОГТИ

          ЗВІДКИ ХРИСТИЯНИНУ БРАТИ ГРОШІ НА ЦЕРКВУ?

          ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ГРОШІ НОВОСПЕЧЕНІЙ СІМ’Ї? ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

          Підготувала: Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Владика Венедикт пояснив, як пов’язані гроші і життя
        • Вісім рівнів благодійності за раббином Маймонідом
        • У Біблії не знайдемо слів «не бажайте нічого» чи «будьте бідні»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)